Hej tjej?

image18



På teaterlektionen i fredags lekte vi en associationslek. Den går ut på att man ska associera på att man ligger i en cirkel med fötterna in mot mitten och säger ord, en och en och i samma ordning som man ligger. Det ord man säger ska vara det första man associerar med det ord som personen innan har sagt.

Leken i fråga avslutades med att vi skulle säga saker om varandra. Det kan bli lite jobbigt ifall man inte vet vad man ska säga om de andra och lite jobbigt ifall de andra inte vet vad de ska säga om en själv.
I alla fall gjorde vi det, alltså sa saker om varandra. När det blev min tur och folk ska säga saker om mig så sa J S-E med hög röst: "Tjejig". Jag blev genast konfunderad, för jag har aldrig sett mig själv som "tjejig". Men ju mer jag tänkte på det, desto mer insåg jag att jag verkligen inte alls överhuvudtaget förstod vad J menade. För vad betyder "tjejig" egentligen?

Om vi ska fortsätta med associerandet så måste jag säga att jag alltid har associerat "tjejig" med något negativt. Antagligen för att det oftast används i sammanhang då det är menat som något nedsättande. Någon som är "tjejig" ägnar sitt liv åt att shoppa, sminka sig och snacka skit om andra (speciellt om andra tjejer), har ingen som helst förmåga att reflektera över något på ett djupare plan och tas sällan eller aldrig på allvar. Detta har i varje fall, i viss mån, varit min bild av en "tjejig" person.
Om man googlar "tjejig" så får man upp bilder som den här, den här, den här och den här. Det är mycket rosa, och det håller nog alla med om, att rosa är den typiskt "tjejiga" färgen. 

Men om man bortser vad begreppet har blivit och istället analyserar själva ordet så blir det hela lite annorlunda. Ordet "tjej" har sitt ursprung från språket romani och är synonymt med "flicka", alltså ett barn av kvinnligt kön. Enda skillnaden är att "tjej" också kan användas för att beskriva vuxna kvinnor. "Tjejig" betyder alltså att man helt enkelt är som en tjej, och eftersom halva jordens befolkning består av tjejer, människor av kvinnligt kön, måste "tjejig" i förlängningen betyda att man är... som den hälft av jordens befolkning som är tjejer.

Så hur ska jag tolka J:s mystiska "Tjejig"? Att jag är som en tjej? Ja, det är väl rätt logiskt med tanke på att jag hör till de människor med kvinnligt kön. Så det var ju ingen nyhet. Således undrar jag bara: kunde du inte ha kommit på något mer personligt, J?

Hej freaky Saturday!

Igår var det partey, Anna fyllde 17 år och vi överraskade henne med maffiautstyrslar och kakorgie. Jag är otroligt imponerad av Ida och Daniel som hade fixat alltihopa.

Anna blev överlycklig och allt var frid och fröjd på Daniels bakgård. Senare kände vi oss extremt originella och drog iväg till Tanto. Jag insåg att min maffiaoutfit (när jag tog av mig solglasögonen) snarare såg ut som något en flygvärdinna har på sig men var glad ändå.

Jag pratade en massa med olika fina människor och fortsatte vara glad. Men skenet kan bedra, som man säger om man vill överdramatisera allt.

Jag tror inte jag varken har ork eller lust att gå in på några detaljer men en incident mellan Annas vän Emma och en svarthårig gotbrud i Doc Martens slutade med att gorbruden hoppade på Emma och bet henne skithårt över hela kroppen. Bland annat bet hon nästan av Emmas öra. Efter lite mer skrik och bråk som inkluderade att gotbruden sparkade Ida i ryggen när Ida satt på huk med ryggen mot gotbruden och att nämnda gotiska kvinnas pojkvän (eller vad fan han nu var) med tillhörande rottweiler lade sig i allt kom i alla fall polisen, som någon haft tillräckligt med förstånd att ringa.

Hälften av alla som pratade med polisen var hysteriska medan andra hälften var nollställda. Jag hörde till den andra hälften eftersom jag helt enkelt inte visste hur jag skulle reagera.

För att beskriva den här händelsen har jag använd en massa olika adjektiv, exempelvis sjukt, galet, absurt, overkligt, stört, sinnessjukt och surrealistiskt. Jag vet inte på vilket annat sätt jag ska skildra det här. Jag menar, sådant händer inte. Vad är sannolikheten för att någon ska bita av en örat liksom?

I alla fall blir det rättegång, polisen hittade den misshandlande kvinnan och hennes pojkvän. Emmas öra ska försöka läka av sig självt innan det blir tal om eventuellt plastikkirurgiskt ingrepp.
Det är bara så... sjukt hur en kväll kan ta en sådan vändning. Ja, sjukt var ordet. 

Samtal

Igår på lunchen pratade jag med Emms och Ros. Det är så sjukt, men jag har knappt pratat med Ros på... ja, hur länge som helst känns det som. Alltså var det jättebra att prata med henne, jag saknar henne. Om man nu kan säga så om någon som går i ens klass och som man träffar nästan varje dag.

Det känns så jävla trist (jag vet inte om det är rätt ord, men jag kommer inte på något annat) att vi liksom har glidit ifrån varandra. Och speciellt som den enda anledningen till det är vilka andra människor vi umgås med. Det är som att det har blivit två lag, som att man måste ta ställning till vilka man ska umgås med. 
Man måste göra ett aktivt val i frågan "Vilka människor vill du umgås med?". Väljer man bort en så försvinner någon annan som man inte alls vill välja bort. Det är så komplicerat.

Det finns vissa människor som man inte alls går ihop med. Och om en sådan människa dessutom har fått en att må väldigt dåligt så har i alla fall jag svårt att se varför man frivilligt ska umgås med denna. Problemen uppkommer när någon man verkligen tycker om väljer att umgås med den man själv inte vill umgås med. Då måste man välja. Eller? Måste man det?

Det känns så fånigt om det verkligen är så det är, att man måste välja. För jag vill inte välja bort någon bara för att hon/han är relativt nära med någon som jag själv vill hålla på så långt avstånd som möjligt.

Jag tänker mycket på om och om inte. Vad som hade hänt då. Om vissa saker inte hade inträffat. Det vete fan hur det hade sett ut då. På flera sätt hade det kanske varit bättre, men på minst lika många sätt hade det varit sämre än det är nu.
För det är inte alls så att jag är helt och hållet missnöjd med hur det är nu. Jag trivs helt fantastiskt bra med de vänner jag omges av. Men det är just det här att vissa liksom faller bort. Det känns så väldigt synd att vi ska behöva leva i något jävla intrigträsk, utan att kunna umgås med alla man skulle vilja umgås med.

Som sagt, detta är komplicerat, extremt komplicerat. Det är så mycket som har hänt, så mycket komplicerade saker. Så många konflikter och intriger på olika håll och så många känslor.

Fotnot: Med anledning av risk för missförstånd har jag idag, 29/5-07, försökt göra detta inlägg lite tydligare än vad det tidigare var.


Lördag

Jag mår bra. Ikväll är det fest med maffiatema och jag har bakat en chokladkaka. Det känns väldigt bra!
Dessutom: det är i princip sommarlov. Igår lämnade jag in två föreställningsanalyser och det var det sista skolarbete jag kommer att lämna in den här terminen. Helt otroligt!


image17

I've been having some strange dreams

I've been doing some research on you.
I found ghosts in your closets and dead dogs buried under your floor.
I am used to this dishonest misbehaviour.
Don't play tricks on me 'cause I could be your saviour.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Eller snarare; jag vet ingenting.
Så idag frågade jag Emms vad jag ska göra. Hon frågade om jag ville höra sanningen, the truth, the one and only truth. "Ja" sa jag. Hon sa att jag inte ska höra av mig, att han får höra av sig. Att jag helt enkelt bara ska vänta. Det känns lite tråkigt. Men jag tror att hon har rätt.


image15

Hej tisdag!

Hej tisdag, den nya veckan har kommit igång.
Jag är trött, så fruktansvärt trött.
Och fylld med blandade känslor. Inför det mesta.

Jag fick besök idag, av Gabbe och Tomas. De fina männen träffar jag alltför sällan nuförtiden. Så jag blev glad när de ringde.

Imorgon är det pirater som gäller. Henrik har fixat ett slags jobb åt sig själv, Per, Emms och mig som innebär att vi ska klä ut oss till pirater och uppträda som sådana för att roa diverse banktjänstemän. Som antagligen kommer att vara oerhört stiffa. Men det blir nog kul ändå.

Som sagt, blandade känslor inför det mesta. Blandade känslor inför livet. Men det är väl så det är, antar jag.

Hej I, vill du höra av dig? Jag skulle bli glad i så fall.

Sommar, sommar, sommar. Snart är den här. Med mygg, inga pengar, getingar, ofrivillig solbränna, bromsar och kvav värme, men också cykelturer med brewdarna, picknick, symaskinen, ljusa nätter och framför allt tid.
Tid att träffa alla människor man vill träffa, tid att ägna sig åt all kreativ verksamhet som ligger nere under terminerna, tid att läsa, tid att sova, tid att göra allt det man längtar efter och tid att göra absolut ingenting.
Jag längtar.


image14

Hej... hej... va? Hej... Eh...

image13


Mitt förra inlägg var väldigt långt. Och väldigt detaljerat. Kanske lite väl. Men har jag nu skrivit det får jag stå för det. Man ska stå för vad man säger. Så det så.

Det blir mer och mer tydligt att sommarlovet är på väg. Det är i princip inget mer att göra i skolan. Förutom Wordlist test på onsdag och föreställningsanalyserna som jämt och ständigt hänger som ett mörkt moln över en. Men annars är det lugnt. När var det lungt senast liksom? Det känns lite fantastiskt.
Vad som känns mindre fantastiskt är att jag har spenderat alldeles för mycket pengar denna månad. Inte okej!
Det som får det att trots allt se lite ljusare ut på pengafronten är att mina föräldrar har erbjudit sig att betala mig för att måla lite hyllor och grejer i sommar. Martin Timell är på G.
I lördags sov Karin, Katarina och jag över hos Emms.
Vi åt sushi
. Första gången jag smakade maträtten ifråga. Jag tycker att den är lite överskattad.
Vi gick en promenad. Det var lite kyligt, men luktade gott efter regnet. Jag och Katarina hade seriösa problem att ta oss nerför klipporna och till vattnet. Det hade inte Emms och Karin. De är bergsgetter.
Vi drack te. Det var gott.
Vi pratade. Det var mysigt.
Vi tittade på dokumentären "Julianas kamp för ett nytt ansikte" som Karin hade spelat in. Den handlar om Snillefostret. Det var inte så läskigt som förväntat, även om operationsbilderna inte var övertrevliga.
Att vi såg dokumentären resulterade i att jag, Karin och Katarina fick mer empati för Juliana och Emms fortsatte tycka att hon är ett monster. Jag tycker att det hela avdramatiserades avsevärt.
Vi sov. Fyra personer i en vanlig dubbelsäng. Det var trångt. Jag hade ont i hela kroppen när jag vaknade.

Sammanfattning: Mysig kväll med brewdarna.

Counting cracks in the ceiling

I know a girl laying down
She's sleeping
Weeks at a time
And when she wakes up she watches TV
Counting cracks in the ceiling

Igår var det torsdag. THE torsdag. Torsdag med stort T. Det hände grejer. Och en massa grejer hände inte.
Dagen började hemma hos Emms. Jag vaknade ca halv elva och såg att Karin hade dragit. Emms hade gått upp. Vi käkade frukost och jag väntade på att I skulle höra av sig. För att det skulle kännas så mycket bättre ifall han hörde av sig. Det skulle vara ett tecken på att han också var intresserad av att vi skulle ses.
När jag och Emms så hade börjat möblera om hennes rum fick jag ett sms från I. Vi bestämde var och när vi skulle ses. Jag bytte om, tvivlade en massa på det mesta och gav mig av till bussen.
När jag satt vid busshållplatsen ringde Emms. Hon sa att Karin och Jupp skulle träffas. Det gjorde mig glad mitt i all nervositet. Jag lyssnade på Simon and Garfunkel på bussen och kom fram till Café Puck ungefär fem över två. I kom precis samtidigt.
Det blev Hej! och kram och så bestämde vi att vi skulle sitta inne eftersom det var ganska kallt. Lite halvt stiff, halvt nervöst prat först. Men det blev bättre och bättre, även om vi pratade mycket om ganska nedstämmande saker, t.ex. bristen på jobb och bostad och framtid. Vi pratade också om teater, olika pjäser, lite poesi och om våra liv. Emms ringde vid tre och frågade om det var stiff. Jag sa nej och vi bestämde att vi skulle höras senare.
Jag och I satt kvar på Café Puck och samtalade i drygt två timmar. Sedan skulle han iväg för att titta på kompisars teaterföreställning och vi hade sällskap till Mariatorget. Sedan blev det Hej då, vi ses ikväll! och kram.
Emms hade ringt två gånger och ringde igen. Jag sa som det var, att det hade varit trevligt, det hade gått bra, även om det inte hade varit BRA! Men om det hade gått BRA! så hade jag blivit orolig, sådant händer nämligen inte.

Runt halv sju kom Emms hem till mig. Vi käkade tortellini och sallad och pratade. Sedan gjorde vi oss i ordning, Emms till kaffe och jag på temat "Sport är mitt liv" och kom fram till att vi var skitsnygga.
Vi begav oss till Hornstull, mötte Karin och diverse andra festprissar och gick till Reimers holme och en lokal som Jack hade hyrt. Jag kände mig alldeles för lite utklädd, men det var väl ingen som brydde sig så mycket om det förutom Johanna. Emms var opepp och jag kände mig lite stiff.
Men det blev snabbt bättre. Alla var glada, trevliga och roliga och jag snackade en massa med folk som jag bara har hört talas om, och sådana jag länge har velat prata med men bara inte fått tillfälle.
Hanson var där och gjorde succé, det var den ultimata festkicken.
Agnes och Leo var packade och matchade varandra i gult och blått. Jag har aldrig förut pratat något med dem, men helt plötsligt stod båda där och ville veta en massa om I, som tydligen hade vägrat berätta något mer än att han skulle fika med mig. Leo undrade vad som hände på Jespers maskerad, han ville "höra min version av historien". Jag blev lite förvånad och visste inte riktigt vad jag skulle säga. Agnes sa att I skulle komma vid halv ett och Leo sa att I "kommer haffa dig". Det blev lite Oj! och Iiiiiiih! och Hjälp!
Det blev dans och cigg och öl och prat och så kom I. Eller snarare Mr Stiff. Vi hälsade och det ska erkännas att jag inte heller var kram och gull men han var värre. Jag sa Hej! och han sa Hej. och gick. Sedan kan väl resten sammanfattas som Stiff man tittar demonstrativt bort varje gång han märker att jag är i närheten. Jag blev irriterad men kände inte för att bara gå fram och säga TJA! Jag kände mig dissad istället. När jag slutligen försökte konversera med mannen ifråga så gjorde han bara intrycket att antingen vara nervös, konstig eller dum i huvudet. Jag hoppas på det första.
När jag och Emms gick runt halv två gjordes två försök att få I / Mr Stiff att ha sällskap en bit men det gick inte. Och vad som inte heller gick var tunnelbanorna, så jag och Emms vandrade hem genom natten. Sedan blev det te och rostat bröd och utvärdering av kvällen innan vi gick och la oss.

Sammanfattning av läget: Jag vill att I ska höra av sig, annars gör jag det, jag ska bli kompis med en massa fina människor jag träffade igår, jag rökte mer igår kväll än jag har gjort i hela mitt livoch jag känner mig dräggigare än någonsin just nu.

Hey, I've got nothing to do today but smile!

image10

Jag mår bra. Jag mår bra. Jag mår bra!
Hipp Hurra!
Grattis till mig!
Och grattis till Emms som har tagit en massa fantastiskt bra beslut.
Det är på G.

Tuttally amazing!

Jag är färdig! Jag är färdig med min essä! Det är helt otroligt! Som jag har slitit, kämpat och framför allt lästlästläst. Som en annan Hermione Granger. Men nu återstår endast att imorgon titta igenom den för att ev. gör några små ändringar och sedan, finally, äntligen! lämna in essän till Hellman.
Ibland känns livet fantastiskt. Så är det bara.

Wooaaaaa!

Euforin är på G!



Livet leker
Jag leker med Livet
En galen
vild, våldsam och euforisk lek
leker vi
Jag och Livet
Livet och jag

Today is a good day

Today is a good day.
Anledning 1: Jag har just bestämt med I att vi ska gå och fika på torsdag. Iiiiiiih!
Anledning 2: Jag ska, tillsammans med Ka och Emms, mima till Hanson på Nomili, Matilda och Johannas 18-årsfest på torsdag kväll.
Torsdag is a good day.

Jag tror dessutom att jag ser ljuset i tunneln angående min essä om Virginia Woolf och Vita Sackville-West.
So; back to writing. Eller något.

Sometimes I think I hear him calling out my name

Det är lite galet. Alltihopa liksom. Det är så blandade känslor, jag vet inte vilken jag ska koncentrera mig på. Vilket resulterar i att någon slags schizofren beslutsångest läggs till alla de andra känslorna.

Ohhh. There's a lying in your silence. Tell me where did Johnny go?

Det smått euforiska iiiiiiih! finns liksom kvar hela tiden, någonstans i magtrakten, samtidigt som en slags stresskänsla över alltför mycket att tänka på gör sig påmind hela tiden.

Men jag är glad. Faktiskt så är jag fortfarande glad. Och jag gillar känslan!

Dark clouds all around, lightning, rain pouring down
Waiting for the bright light to break through

Jag hade svårt att sova igår
. Somnade inte förrän runt kl halv tre. Idag berättade Emms att hon inte heller hade kunnat somna. Att hon hade varit sömnlös av eufori. Även om jag är en stor förespråkare för sömn så tycker jag att det är lite underbart när ens liv ser ut så att man inte kan sova p.g.a. lyckorus. Och det var väl lite så jag också kände igår. Anledningen till att jag inte kunde sova var att jag tänkte på allt kul och bra som har hänt och, framför allt, allt kul och bra som kommer att hända inom en snar framtid.

Where's the love
It's not enough
It makes the world go 'round and 'round and...


Virginia och Vita

 
image6image7















De tar livet av mig.
De två, numera framlidna, damerna vid namn Virginia Woolf och Vita Sackville-West. Det är om dem min kulturhistorieessä ska handla. Men jag vet inte vad det är jag vill säga.

Det skulle underlätta så mycket om jag bara visste det. Vad det är jag vill berätta, vad det är jag vill få fram. Men det blir mest en massa skit tycks det mig. En massa betydelselösa fakta utan någon som helst reflektion.

Men det är väl bara till att göra det bästa situationen, det är ju inte direkt så att jag har något val. Jag måste helt enkelt ta tjuren vid hornen och skriva den jävla essän.

Iiiiiiiiih!

Sms. Igen. Ett till. Ett fint. Jag kan inte koncentrera mig på att läsa om Virginia Woolf som jag lämpligen borde då jag borde börja skriva själva essän imorgon. Men jag är alldeles Iiiiih! Helt enkelt.

Jag vet inte vad jag håller på med. Som vanligt. MmmBop. Haha! Mina tankar är en enda röra! Vad fan håller jag på med? Det är snart sommar! Hej sommar, hej glädje, hej mexico!



Fladder fladder fladder
Vem där?
En fjäril?
Är det våren, vårkänslorna
som gjort en kupp
en revolution?
Hej fjäril
Det är okej
Gör mig sällskap!

Eller va..?

Sms. Jag svarade: Fika nästa helg..?
Vi kom fram till att det var ett bra svar. Men vad får jag för svar? Ett tomt sms. Jag får alltså ett sms där det inte står någonting.
Hur kryptisk får man vara?
Jag fattar inte. Antingen har personen i fråga råkat skicka ett sms utan text eller så har texten på bågot märkligt vis fallit bort. Eller så betyder det något som jag borde förstå. Typ "Känn dig dissad" eller "Jag vet inte om jag vill  träffa dig" eller "Jag kan inte nästa helg" eller "Jag saknar ord" vad fan som helst.
Det stör mig. Liksom.
Jag vet inte om jag borde skicka ett Eh... va? Jag fick ett tomt sms, vad ville du säga? eller bara skita i det.

Eller skita i att förstora upp alla problem. Det kan vara en idé.

Change In The Weather

Idag var jag på Tully's med Kat och Emms. Inget ovanligt i det. Snarare extremt vanligt. Vi brukar liksom hamna där, jag vet inte riktigt hur det går till, plötsligt så bara sitter vi där. Men det är ju bra för Arwen, alltså Arwen, inte Arwen, är ju faktiskt trevlig.

I alla fall, vi pratade. Såklart. Det brukar man ju göra. Vi pratade om olika saker. Om ett sms, hur jag skulle svara på nämnda sms och annat. Och så kom vi in på huruvida tjejer och killar tänker olika.

Jag var fast övertygad om att hur man tänker bara har att göra med vem man är som individ, inte vilket kön man har, medan Kat, baserat på erfarenhet, hävdade att tjejer och killar inte tänker likadant. Och som alltid vid diskussioner började jag fundera. Grattis till mig!
 
Givetvis började jag tänka på själva ämnet vi avhandlade. Är det så att vi tänker på olika sätt beroende på kön, och om det är så; är det biologiskt eller något som samhället har frammanat.
Jag har alltid tyckt, och tycker fortfarande, att generaliseringar sällan gör världen till en bättre plats. Och då pratar vi grova generaliseringar som gäller olika samhällsgrupper. Och jag har alltid tyckt att pratet om att män och kvinnor tänker på olika sätt har varit en väldigt grov generalisering. Det tycker jag fortfarande..
Men samtidigt börjar jag grubbla över om det kanske faktiskt ligger något i den generaliseringen. Jag tror inte att killars och tjejers oliktänkande baseras på biologiska eller genetiska grunder, men det är ett faktum att tjejer och killar, kvinnor och män, inte lever på lika villkor i vårt samhälle. Och människor som inte lever på samma villkor kanske inte kan tänka på samma sätt. De, vi, har ju helt olika förutsättningar, och våra förutsättningar borde, helt logiskt, forma den vi är och hur vi tänker.

Jag började också fundera över hur bra det är att verkligen ha en riktig diskussion med någon som tycker något annat än en själv. Och att det är något jag saknar.
Jag insåg att jag väldigt länge har umgåtts med människor som antingen har väldigt få och diffusa åsikter om saker och ting eller helt enkelt har samma åsikter som jag. Vilket kan vara väldigt trevligt och enkelt men som också kan bli lite tråkigt i längden.
Därför känns det väldigt bra att jag numer umgås både med människor med liknande mina åsikter, men också med männisor som har helt andra åsikter än jag i många ämnen. Det gör att jag reflekterar lite mer och också kan ändra åsikter, vilket jag antar är att utvecklas som människa.

Nu blev det här inlägget kanske lite väl pretentiöst, men man färgas ju av sin omgivning...


OLA!

Jag vill härmed länka till ett fantastiskt inlägg undertecknad min vän Dios med anledning av att Emms, Ka och jag såg en viss OLA på stan igår.

Isn't it strange how we all get a little bit weird sometimes?

Skriftproduktion; Novell

Tallkrogen

Det var lördag. En helt vanlig lördag i slutet av maj. Irma var på väg in till stan för att uträtta några ärenden. Lördag var vanligtvis hennes "uträtta ärenden-dag". Hon tyckte om att ha bestämda dagar för olika saker, då slapp hon en massa beslut som bara tog tid. Hon hade ovanligt lätt för att få beslutsångest. 

Hon åkte tunnelbana, tunnelbanans gröna linje. Det var det överlägset snabbaste sättet att ta sig in till stan på. Hon bodde i Hökarängen. Det var där hon hade hamnat när hon som 19-åring hade flyttat från, eller kanske snarare flytt från, föräldrahemmet vid S:t Eriksplan. Tiden hade gått fort. Nu var hon 22. 

Irma trivdes med sitt liv, visst gjorde hon det. Hon hade i varje fall ingenting speciellt att klaga på. Hon kanske inte var människan med världens bästa jobb och tusen vänner på olika håll, men vem är det som säger att man måste ha det så för att vara nöjd? Hon hade alltid sett sig själv som ganska anspråkslös. Dessutom var hon relativt bra på att ljuga för sig själv.  

Hon såg väl inte särskilt speciell ut. Hon hade smala jeans, t-shirt och en munkjacka. Det långa blonda håret var utsläppt och hon hade knappt något smink. Hon var av normallängd och ganska späd. Vissa skulle nog säga att hon var vacker, andra skulle inte reflektera över hennes utseende överhuvudtaget. På det viset var hon väldigt lik de flesta.  

Just idag var det alldeles lagom mycket folk på tunnelbanan, hon hade fått en sittplats längst bak i tunnelbanevagnen, utan någon som satt varken bredvid, mittemot eller snett mittemot henne. Det gav henne bra översikt över vagnen. Irma tyckte om att betrakta de andra tunnelbaneresenärerna, även om hon blev ytterst besvärad om någon betraktade henne. Det hade alltid gjort henne väldigt illa till mods. Hon hade för det mesta ett ansiktsutryck som dels kunde tolkas som bekymrat, dels som misstänksamt. Det kanske var därför som det inte var så många som tog kontakt med henne, för att de kände sig misstänkliggjorda. Själv hade hon inte reflekterat över det här. Antagligen eftersom hon, som andra, inte kunde se sig själv utifrån.

I varje fall satt hon denna morgon på tunnelbanans gröna linje mot Alvik och betraktade människorna i sin omgivning. Som vanligt. Allt var som vanligt. Tunnelbanan var som vanligt med sina blåa säten och påträngande reklamkampanjer. Människorna runt omkring Irma var som vanligt, sådär som människor är mest, och utsikten utanför fönstret var som vanligt med sin blå himmel, sina hus och gröna träd. Allt var som det hade varit de senaste tre åren. Men hon var nöjd, hon trivdes med sitt liv. 

Tunnelbanan hade stannat vid Tallkrogen, och Irma satt och tittade på de som var på väg in i vagnen. Hon hade alltid tyckt att människor som var på väg in i tunnelbanan hade ett speciellt uttryck i ansiktet. Det var då hon såg honom. Det var i Tallkrogen han gick på tunnelbanan, den långa mannen med lockigt, ljusbrunt hår och blåa ögon. Hon lade märke till honom med en gång, han hade något stolt över sig med sina, enligt henne, gudomligt vackra drag. Han såg sig omkring efter en sittplats och deras ögon möttes. De tittade bara på varandra i en halv sekund, men för Irma var det som den underbaraste evighet. Hon hade svårt att andas.  

Hon tittade efter honom när han gick och satte sig en bit bort och hon visste det. Det här var han. Han! Mannen i hennes liv. Det kan verka märkligt men hon bara? visste det. Hon kunde se dem och deras liv tillsammans utan att ens sluta ögonen. 

Med blicken fortfarande fixerad vid hans vackra ansikte såg Irma hur de satt på en filt i gräset och bara tittade på varandra, så djupt förälskade att ingen någonsin sett något liknande. Hon såg hur de, leendes, gick omkring på ett fullproppat IKEA och höll varandra i hand, i färd med att planera sitt gemensamma hem. Hon kunde se dem båda i bröllopskläder, hon i vit klänning, han i vit kostym, hur han gav henne ringen och hur de sprang ut ur kyrkan till folkets jubel. Hon såg deras barn, deras kärleksbarn, växa upp och det var det vackraste barnet någon sett. Hon kunde se dem, hon och han, gråta, skratta, älska och slutligen åldras tillsammans. Hon såg dem bli de lyckligaste människorna i hela världen.

Hon var alldeles omtumlad av känslointryck när hon plötsligt såg att han reste sig. Utan att riktigt veta vad hon gjorde reste hon sig också, gick av tunnelbanan och följde efter honom uppför den mörkgrå trappan mot Södermalmstorg vid Slussen. Bilderna av deras perfekta liv fortsatte att snurra medan hon väntade på det perfekta ögonblicket att gå fram till honom, hon väntade på ögonblicket som skulle förändra deras liv.  

Irma följde efter honom. Hon gick ungefär tre steg efter honom, genom spärrarna och biljetthallen och ut på det soliga torget. Frukt- och blomförsäljarna var i full gång med sina affärer och det var soldyrkande Stockholmare överallt men Irma kunde inte se dem. Hon såg bara Honom. Han satte sig på en av bänkarna med utsikt över Mälaren med Gondolen i förgrunden och hon satte sig på bänken bredvid, bara några meter ifrån honom. Han hade inte märkt att hon hade följt efter honom. Han verkade i själva verket inte ta någon notis om henne överhuvudtaget. Men det märkte inte Irma. Hon visste ju att det skulle bli de två. Deras blickar hade ju mötts på ett alldeles speciellt sätt.


Han tittade ut över torget och bort mot Mälaren. Hon tittade på honom. Hon kunde inte ta blicken från honom. Det var omöjligt. Hon visste att ögonblicket snart var här. Snart skulle hon gå fram till honom. Snart skulle han se henne och han skulle förstå det som hon redan hade förstått. Att de var ämnade för varann. Hon tog ett djupt andetag och utan att sluta titta på honom reste hon sig sakta. Det var konstigt, för trots att detta troligen var hennes livs viktigaste beslut hade hon ingen beslutsångest alls. Hon hade aldrig tidigare i sitt liv känt sig så beslutsam.  

Då såg hon hur han också reste sig upp. Men inte åt hennes håll, och han tittade inte på henne. Han tittade på en kvinna som leende närmade sig honom. Hon hade mörkbrunt hår i page och stora, bruna ögon. Han log också och gick emot henne. Irma stod som fastfrusen. Kvinnan och mannen, möttes, kramade varandra och kysstes. Kysstes! Irma kände hur det snurrade till och hon satte sig ner på bänken igen. Som i en dröm, en ond dröm, en sådan där dröm man så snabbt som möjligt vill vakna ifrån, såg hon hur mannen och kvinnan hand i hand gick upp mot Götgatan och försvann i folkvimlet.  

Hon visste inte hur länge hon satt kvar där på bänken. Hon hade förlorat tidsuppfattningen. Hon hade förlorat uppfattningen om det mesta. Hon bara satt helt stilla medan människor kom och gick och det enda hon visste att hon aldrig hade känt sig så sviken i hela sitt liv. 


MMMBop

Plant a seed, plant a flower, plant a rose
You can plant any one of those
Keep planting to find out which one grows
It's a secret no one knows
It's a secret no one knows

Igår kväll fick jag ett sms. Jag bokstavligen studsade runt i mitt rum när jag hade läst det. Sedan ringde jag Emms. Och en massa andra. Så jävla high school-tjejigt. Men försvarbart. Eller?
Tänk att ett sms, ett textmeddelande i mobilen, kan frammana sådana känslor. Så 2000-tal.
Jag blev glad. Är glad. Forfarande. Tuttally amazing.
Sammanfattning: Iiiiih!

MMMBop, ba duba bop
Ba du bop, ba duba dop
Ba du bop, ba duba dop
Ba du
MMMBop, ba duba bop
Ba du bop, ba duba dop
Ba du bop, ba duba dop
Ba du

Flowers never bend with the rainfall


Det har hänt en del bra grejer. Faktiskt. Det känns positivt, det känns bra. Jag är glad.



I torsdags tog jag mod till mig och ringde I. Han svarade inte, så jag talade in ett meddelande på hans telefonsvarare. Det som är bra med det är att han får lite tid till att fundera ut vem jag är. Mindre bra är att jag inte vet om han är en sådan person som aldrig lyssnar av sin telefonsvarare. Sådant är ju faktiskt väldigt vanligt.
   I vilket fall är jag stolt över mig själv, jag trodde aldrig jag skulle våga. Men när jag väl hade fixat fram hans nummer via en gemensam kompis och Ka hade förklarat vad hon skulle göra ifall jag inte ringde så hade jag egentligen inget val.
   Senare var jag osäker på om jag verkligen hade ringt, eller om det bara var något min sjuka hjärna hade hittat på, så jag var tvungen att kolla på "Uppringda nummer" i min mobil. Hans nummer fanns med på listan.
   Så nu får vi se vad som händer. Stenen är, så att säga, satt i rullning, vart det bär av är ännu okänt. Om det bär av någonstans överhuvudtaget vill säga. Oavsett vad tror jag att detta är ett viktigt steg i min personliga utveckling, hur töntigt det är låter.

De tre A:na


Det finns tre ord som alla börjar på bokstaven A. Det är ord med helt olika betydelser, men ack så lätt det är att blanda ihop dem. Vilket givetvis leder till fruktansvärda missförstånd.

De tre orden är apatisk, autistisk och autentisk. Apatisk betyder försoffad, håglös, liknöjd, en autistisk person är extremt inåtvänd och asocial och atutentisk betyder äkta, genuin; ursprunglig. Det är alltså helt olika saker.

För att lära oss att skilja på dessa tre olika fenomen gjorde jag, ka, kat och emms en ramsa med tillhörande rörelser och beat box. Denna inlärdes och praktiserades på pendeltåget, till omgivningens stora förtret. Det var väldigt kul.

RSS 2.0